Blåbär gör dig yngre och förbättrar ditt minne

IMG_20191029_093742_829.jpg

Cirka 17 procent av Sveriges yta är täckt med blåbär. Dem trivs bäst i granskog. Som vi vet är det inte bara vi människor som älskar att äta dom utan även: björnar, rävar, grävlingar, orrar och ripor. Rådjur och älgar föredrar riset istället för bären.

IMG-20190908-WA0025.jpg

Blåbär är inte bara goda utan det är nyttiga också.
Fulla av vitaminer och bra för magen.

Det hjälper och skydda dig mot sjukdomar en rad sjukdomar, bland andra Alzheimers, Parkinson och diabetes.

Hur kommer det sig?
Det finns gott om flavonoider i blåbär – ett ämne som kan minska risker för flera sjukdomar. Det är därför blåbär finns med i tio-i-topplisan i amerikanska Mayoklinikens över det mest hälsosamma man kan äta.

Här kommer fyra snabba tips om varför du bör få i dig minst en dl blåbär om dagen.

1 Det är bra för synen

Blåbär skyddar dina ögat mot åldrandeprocessen genom att stärka blodkärlen. De stärker också ögonvävnaden, ökar blodcirkulationen, motverkar ögonkatarr, stabiliserar nivåerna av kollagen, underlättar produktionen av pigment och är bra mot starr.

2 Det är bra för magen

Blåbärssoppa används traditionellt mot magsjuka. Man brukar säga att blåbärssoppa, blåbärssaft och torkade blåbär är bra mot diarré eller om man är lös i magen. Färska blåbär brukar man däremot rekommendera om man har förstoppning eller är hård i magen.

3 Bra för ditt blodtrycket

Blodet mår bra av blåbär. De är bra för blodtrycket och hjälper dessutom till mot hjärt- och kärlsjukdomar. Antosyanin-flavonoider motverkar högt blodtryck. Nyttiga fenolföreningar har stark antioxidativ effekt och motverkar hjärt- och kärlsjukdomar

4 Ditt minne blir bättre.

En forskargrupp i Storbritannien lät sina försökspersoner dricka blåbärssmoothe till frukost – sedan jämförde de personernas minne och koncentrationsförmåga med en grupp som inte hade fått dricka smoothie med blåbär.
– Efter fem timmar kunde vi se att personernas i gruppen som inte druckit smoothien fick 15-20 procent sämre resultat, säger Jeremy Spencer vid Readinuniversitetet, till den brittiska tidningen Daily Mail.

Helt otroligt!

thumbnail_IMG-20190908-WA0031.jpg

Om du inte ska äta dina blåbär direkt så vänta med att skölja dem. Det gör du precis innan du ska äta dem.
Vattnet gör så att bären mjuknar och håller inte lika länge som dom hade gjort om du inte sköljt dem.